Gott Nytt År

Slinker inte och säger Gott Nytt År till er alla!!
Här nedan följer två bilder, en från idag och en från när jag var gravid sist..kommer så väl ihåg hur stor jag tyckte att jag var då...haha, vecka 20 på bilden från 07/08 och vecka 28 idag =)

Bilder



Bjuder på lite magbilder. V18 vs V28

Vecka 27+0

Barnet:
Nu har barnet stora chanser att överleva om det skulle komma. Barnet har ökat i vikt cirka tio gånger de senaste elva veckorna.

Barnet kan fortfarande vända sig ett tag till. De flesta barn brukar sedan lägga sig tillrätta med huvudet nedåt i födelsekanalen fast en del lägger sig istället på sidan eller med stjärten nedåt. Då kan man försöka vända barnet när det är ca 1 månad kvar till förlossningen. Hjärnan börjar forma de olika vecken. Hittills har den varit ganska slät.


Mamma:
Nu börjar tredje trimestern, den sista tredjedelen av graviditeten. Brösten kan börja läcka mjölk. Du kan ha ökat åtta till elva kilo eller mer. En del kvinnor kan känna sig  stora och tunga och ha svårt att röra sig obehindrat. Känsloyttringar och reaktioner kan åter bli starka som i första trimestern.

Hur känner jag?
Gick hem tidigare fredagen innan jul för då orkade jag inte koncentrera mig alls pga huvudvärk och nästäppa. Huvudvärken kommer och gå, likaså nästäppan, allt är bara symtom av graviditeten, men jobbigt är det ändå. Jag samlar på mig mer och mer vätska, är olika mycket svullen från dag till dag. Bästa sättet att minska svullnaden i händerna är att virka, väldigt bra tidsfördriv och det blir skitfint också =)
Jag börjar känna mig stor och klimpig. Magen börjar bli ivägen och jag har mer och mer sammandragningar. Hade inga sammandragningar med sonen, så det här är helt nytt, men så länge det inte gör ont så är det ju bara en övan inför vad som komma skall, eller det som kroppen tror komma skall. Ska ju ha kejsarsnitt och hoppas för guds skull att det inte sätts igång innan dess!!

Vecka 26+0

Barnet:
Nu är det lättare att mäta barnets fulla längd inklusive benen. Barnet är cirka 30 centimeter i sin fulla längd. Barnets ögon öppnas efter att ha varit stängda en tid. Det övar att öppna och stänga ögonen. Hörseln utvecklas allt mer och barnet kan hoppa till vid kraftiga ljud eller snabba rörelser från dig. Nu är överlevnadschansen stor om barnet skulle komma ut för tidigt.

Vikt 900g - 1 kg.


Mamma:
Nu kanske du känner en liten fot som trycker mot magen. Ibland tar barnet spjärn och prövar sina krafter. Du kan känna hur barnet "svarar" när du försiktigt trycker tillbaka. Du kan också börja känna dig tung och få bristningar, så kallade strior på mage och lår. Hittills har det ändå varit ganska bekvämt med en rund liten mage och en bebis som inte buffar till allt för hårt mot revben och insidan av magen.

Hur känner jag?
Näsan är täppt. Har även börjat få huvudvärk titt som tätt..vet inte vad det beror på riktigt.
Den tredje ska jag på återbeök till mvc igen, får väl se om blodtrycket spökar då eller något liknande..

Ser fram emot att ha lite jullledigt, eftersom jag är så fruktansvärt trött hela tiden, samt att näsan är täppt, så jag sover ju inte ordentligt på nätterna heller..

Kan inte tiden bara gå snabbare??

 

Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Ons 4 jul 2012 (ägglossningen).
Du är på dag 178 av 280. (63,6%)
Du är i vecka 26.
Du har gått 25 fulla veckor och fulla dagar (v25+2).
Du är i 6:e kalendermånaden.
Du är i 7:e graviditetsmånaden (lunarmånaden)
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Tis 26 mar 2013.
Du har 102 dagar kvar till beräknad förlossning.
Du har ca 95 dagar kvar till planerat kejsarsnitt.

 

Vecka 25+0

Barnet:
Barnet kan höra ljud och ljudnivån inne i magen som kan nå upp till mer än 80 decibel. Det är ungefär lika livligt som en stökig stadsmiljö.
Barnet lyssnar på ljuden i mammans kropp, magen som kurrar, nysningar och annat som händer. Det lyssnar även på mammans och omgivningens röster.

Vikt 900 gram.

Mamma: 
Hela kroppen påverkas av graviditeten. Därför är det viktigt för kroppen att vara i god kondition. Motion ökar konditionen och välbefinnandet. Om du är van vid att jogga, simma eller gymnastisera kan du fortsätta med det i samma utsträckning som förut men undvik gärna hård träning och tyngre sporter. Om du inte motionerar regelbundet kan du ta dagliga promenader eller cykelturer. Eller kanske simma någon gång i veckan. Du känner oftast själv vilket tempo som är bra för dig. Det finns även olika gymnastikgrupper för gravida. Hör med din barnmorska!

En del kvinnor drabbas av åderbråck under graviditeten. Åderbråck är slingrande eller knutformiga utvidgningar av ådrorna på benen, i underlivet eller i ändtarm (hemorrojder). Hemorrojder går tillbaka och brukar försvinna helt efter förlossningen. Om du har besvär av dem under graviditeten finns det lindrande medel att köpa på apoteket, hör med din barnmorska. Åderbråck i underlivet brukar ge svullnad i blygdläpparna och det kan vara svårt att sitta. Besvären brukar kännas mer om du varit uppe en längre stund. Lägg dig och vila då och då. Åderbråck i underlivet stör inte förlossningen. Genom att använda stödstrumpor kan du lindra och förebygga större åderbråck i benen.

På grund av att mer vätska samlas i vävnaderna kan det uppstå ett tryck kring nerver och senor som gör ont och ger en domningskänsla ut i händerna, framför allt nattetid. Det kallas karpaltunnelsyndrom. Berätta för din barnmorska om du har besvär av din karpaltunnel. Smärtan och domningarna kan avhjälpas med hjälp av handledsskydd.

Hur känner jag?
Tätare i näsan för varje dag, men vet inte om det beror mest på att jag är hemma och vabbar en snorig son, eller om det beror på graviditeten..antar det sistnämnda..
Annars känner jag mig lite håglös. Tar järntabletterna något mer sällan än varannan dag nu eftersom jag blev s förstoppad (BMs inrådan), men jag måste nog öka på dosen igen, för jag känner mig så trött, så trött...vill bara att tiden ska gå så att jag slipper vara gravid...

Checklista

Befruktningen ägde rum omkring:
1. juli 2012 [check]
Enligt RUL kan den inte gjort det, utan snarare ngn dag  senare...men hey, who cares??
 
Hjärtat börjar att slå:
26. juli 2012 [check]
 
* Vaginalt Ultraljud (v8+2)
14. augusti [check]
 Allt såg jättefint ut och hjärtat slog jättefint!!
 
Embryot rör sig (v 9+0)
19. augusti 2012 [check]
 
* Inskrivning mvc (v 9+2)
21. augusti [check]
Alla prover såg bra ut och jag fick en väldigt trevlig och duktig BM.
 
Embryoperioden är slut, nu bär du på ett foster (v 10+0)
26. augusti 2012 [check]
 
Alla inre organ är färdigbildade (v 10+0)
26. augusti 2012 [check]
 
Risken för missfall avtar ( 12+0)
9. september 2012 [check]
 
Illamåendet avtar för de flesta (v 13+0)
16. september 2012 [check]
 
Könsorganen börjar bli tydliga(inte på ultraljud) (v 14+0)
23. september 2012 [check]
 
Fostret sväljer och kissar (v 16+0)
7. oktober 2012 [check]
 
Du kan känna fostrets rörelser (v 18+0)
21. oktober 2012 [check]
Har ju känt ngt sen v14 men har avfärdat det som
gaser och tarmar som rör sig. Men i 17+5 kändes det "på riktigt".
 
* Dags för Rutinultraljud (v18+4)
Vart ju flyttad till 18+1 (datum här efter är korrigerade efter RUL)
25. oktober 2012 [check]
 
Fostret börjar få regelbundet sovmönster (v 19+6)
6. november 2012 [check]
 HALVVÄGS!!
 
* Återbesök mvc (v 20+1)
8. november 2012 [check]
HB: 119
<3-ljud: 144 slag/minut
 
Fostret börjar att höra (v 23+0)
28. november 2012 [check]
 Det är lite olika bud kring detta..på vissa sidor och i vissa
appar står det att dom börjar höra redan från vecka 17, men
vi har vecka 24 som riktmärke =)
 
* Tid för remisskrivande om ks, hos läkarne på mvc (v 23+1)
29. november 2012 [check]
 
* Återbesök mvc (v 24+1)
6. december 2012 [check]
HB: 127 (äntligen ökat)
<3-ljud: 145slag/min
+9,8kg sen plusset (+7kg sen inskrivning)
 
* Köns-UL på Barnmorskegruppen (v 24+5)
10. december 2012  [ ]
 
* 100 dagar kvar till BF (v 25+4)
16. december 2012 [ ]
 
Nio av tio barn överlever om de föds nu (v 27+0)
25. december 2012 [ ]
 
*Återbesök mvc (v 28+1)
3. januari 2013 [ ]
 
Många foster lägger sig med huvudet nedåt:
29.  januari 2013 [ ]
 
Beräknat förlossningsdatum:
26. mars 2013 vecka 39+6 [ ]
Kommer ha kejsarsnitt så jag tippar på att Pyret kommer 19-20mars.

Vecka 24+0

Barnet:
Barnet kan känna igen din röst och reagerar mer på mammans röst än andra ljud. Ett korttidsminne har utvecklats. Barnet ligger och växer och mognar. Många rör sig mycket medan andra är mer stillsamma. 
Redan från vecka 23 har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.

Vikt 800 gram.

Mamma:
Olika kvinnor har olika magar. På en del börjar det synas först nu medan andra fick mage för länge sen. En del är nästan helt runda medan andra har mer putmage. Barnet kan trycka mot din blåsa vilket kan göra att du behöver gå på toaletten oftare än vanligt. Många gravida börjar även få kramp i benen. Undvik att knipa med tårna eftersom det kan öka cirkulationen och fungera som en utlösande faktor för kramp i benen.
 
Hur känner jag?
Fortfarande småtäppt i näsan, näsblod titt som tätt, hätliga gravidhormoner... och hormonerna i övrigt ska vi inte prata om, det är hormoner både högt och lågt...

Slog till!!

Vi skulle inte köpa vagn än..men vi var ute och klämde och körde..och där stod den, en 12a..till ett väldigt överkomligt pris samt att det var 10%. Till och med mannen kunde hålla med om att det skulle vara dumdristigt att inte köpa..sen får den ju dock stå här och glänsa i 3,5 månad till, men det gör inget..ska se om jag kan sy ngt fint som kan pimpa upp vagnen ytterligare :)

Säg hej till vår nya medlem i vagnparken..nr 7 tror jag det är:

Röd liggdel och röd sittdel (men sittdelen ligger kvar i kartong)..sambon tyckte att hela vagnen kunde legat kvar i kartongen, men jag kunde ju inte låta bli..lät iaf de vita skydden sitta kvar :)
RSS 2.0