Vecka 23+0

Barnet:
Hörseln är väl utvecklad. Barnet känner igen mammans, partnerns och eventuella syskons röster. Den hör även mammans hjärtslag. Nu börjar det bli lite trångt där inne. Barnet känner vad som är upp och ned. Balansorganet i innerörat har utvecklats. Nu börjar nästa viktiga utvecklingssteg av hjärnan.

Nu har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.

Vikt 700 gram.

Mamma:
Din livmoder har växt så att den når över naveln. Nu kan du känna hur det spänner och trycker ju mer magen växer. Du kan få en del krämpor som halsbränna,ryggont och ont i benen. Du kanske också måste gå och kissa oftare. Många drömmer livliga drömmar nu. En del gravida samlar på sig vatten och får svullna ben framemot eftermiddagen och kvällen. Lägg upp benen på bordet eller stolen och vila dig. Du kan också använda stödstrumpor. Dina bröst har blivit större och du behöver säkert större BH med bra axelband. Kanske har du uppmärsammat att vätska kan sippra fram ur brösten. Brösten förbereder sig för sin kommande funktion, mjölkproduktionen. Varje bröst kan öka 200-400 gram men det är mycket individuellt.

Hur känner jag?
Känner mig småsjuk mest hela tiden, hatar det och vill inget hellre än att det istället bryter ut ordentligt eller går tillbaka helt!! Jag känner mig oerhört tung i kroppen och magen blir mer och mer i vägen tycker jag.
Fler och fler på jobbet har nu insett att jag är gravid och inte bara fet och det är bra, eftersom dom då har mer förståelse när jag behöver hjälp att lyfta tunga saker osv..
VIkten ökar stadigt hela tiden, men lägger på mig väldigt mycket vätska. Kissar sällan, eftersom jag inte blir kissnödig, så kroppen samlar på sig det mesta istället...nummer två var ett tag sen också..så det kan vara det som även gör att vågen stiger...

Känner att jag har ett stort behov av att shoppa. Vill shoppa och måla skötbord, vill pyssla och fixa, vill även ut och klämma och köpa vagn, men har ju sagt att det får vänta till januari, eftersom det är då nya Brio Smile kommer ut...men jag önskar att den fanns att klämma på redan nu, tänk om jag väntar på den och så lever den inte alls upp till våra förväntningar..sen är jag även rädd att första batchen av vagnen kommer ha gått åt redan för alla som har förbokat vagnen..men men, vi får se hur det blir..

Imorgon är det kejsarsnittssamtal på mvc, med läkaren. Då hoppas jag att hon skickar in remissen och att jag borde ha fått en tid tills jag ska till BM veckan efter...håller tummarna!!


En dagens:

Skall inköpas..



Behöver eg inte skötbord..men får köpa det enklaste då sonen annars kommer vara delaktig i allt som görs i hans höjd.. Skall måla skötbordet svart, blir nog bra!

Annars blev det inga lillephantkläder inköpta..har så svårt att köpa kläder som är så himla könsspecifika.. men kläder fick jag köpt :)

Förkyld, men fullt håll igång..

Jag är förkyld!!
Tät näsa och sprängande huvud..fan!! Tur att det bara är en heldag med möte imorgon på jobbet, vet inte om jag hade haft orken att ta mig igenom en heldag på jobb..
 
Hur som så ska jag iväg med sonen på hans dans om en liten stund...först ska vi förbi lindex och köpa lite fina nya kläder till bebis, deras nya kollektion Littlephant ska tydligen ha kommit ut redan och jag har rabatt på 30% om jag köper 3 plagg, kan nog bli bra!!
 
Egentligen orkar jag inte alls, men men....däcka i soffan kan jag göra en annan dag...

Nu när sambon får bestämma..

...så köper vi det här babyskyddet!!
 
Blir nog himla bra. Till imorgon har jag 400:- rabatt, vilket skulle bli 499:- för detta. Kanon ju!! Eftersom vi skulle hyrt för 400:-/9 månader, så ser jag detta som ett klipp, för denna kan vi ju sälja sen och den är cool, så det borde inte vara några problem att få det sålt heller! Och eftersom det är leverans i januari så slipper vi ha det stående för att bara samla damm!

Vad hände med vikten?

På en vecka har jag gått upp 1,8kg...va i helvete???? jag har inte gjort något annorlunda än mot de andar veckorna. ÅNGEST!!! Jag har till och med bajsat mer...men kan jag ha bundit vätska? älskar salt, men försöker hålla mig på normal nivå, men soja är ju DÖgott!! Vi får hålla tummarna för att det mestadels är vätska och att det kanske "jämnar ut" sig till nästa veckovägning..

Totalt sen + har jag nu gått upp: 10,1kg
Sen inskrivning: 7,3kg

Spännande med mått!

Ska bli intressant och mäta magen när det är dags för BM nästa gång. Med sonen hade jag 24cm i vecka 24+3. Kommer vara 24+1 denna gång. Jag är betydligt mindre nu, men livmodern växer liksom uppåt istället för utåt som sist..så den kan ju vara större, men också mindre :) spännande!!

Hittade en bild på en genomsnittlig sf-kurva, ett barn, samt tvillingar:


Vecka 22+0

Barnet:
Barnet är nu så stort att du kan känna de olika kroppsdelarna. Barnet fortsätter lagra fett men huden är ofta rynkig.
Nu utvecklas bukspottkörteln som producerar hormoner och insulin. Insulin behövs för att transportera blodsockret till kroppens celler. Barnet börjar även varva perioder av vakenhet och sömn.
Redan nu har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.

Vikt 600 gram.

Mamma:
Många kommenterar magen och säger att den är stor eller liten. Lyssna inte så noga, din barnmorska stämmer av att allt är som det ska. Känner du när barnet hickar? Det kan kännas lite roligt som ett regelbundet pickande som pågår någon minut. Långt ifrån alla känner när barnet hickar.

Känner du dig stressad? När du stressar frigörs hormoner i ditt blod som sedan passerar moderkakan och överförs till barnet. När mammans puls ökar av någon anledning, så ökar också barnets puls. Det kan du märka genom att barnet kan sparka. Vi lever i en stressig värld men försök att leva lite lugnare när du är gravid. Planera för ledighet i slutet av graviditeten. De allra flesta kvinnor behöver en tid för vila och för att koppla om från arbetslivet inför förlossningen och nyföddhetsperioden. Du kan för stunden lugna barnet genom att lugna dig själv, till exempel genom avslappningsövningar och vila. Du kan även försöka stryka över magen. Ta väl hand om dig!

 

Hur känner jag?
Täppt i näsan, men försöker undvka nässpray så gott det går, vill inte bli nässpraytorsk igen. Annars rullar allt på, men jag är farbannat trött. Järnvärdet hade ju sjunkt sist, och jag väntar ivrigt på att tabletterna ska hjälpa mig, vilket inte verkar som om dom gör, bara stannar upp min mage ännu mer...kan säga efter en veckas förstoppning, då blir jag knäpp och mår dåligt, fick gå hem från jobbet förra veckan pga detta ju...

Försöker shoppa kläder till Pyret också, men det går inte så bra, hoppas verkligen att det släpper lite nu när jag ska till GeKås imorgon...har i alla fall en hel del andra saker som ska köpas där dock =)

Bjuder på, en dagen till ära, magbild:

Imorgon innan min far kommer och hämtar mig på jobbet för att åka iväg till GeKås, så ska jag byta om till privata kläder, ska bli intressant och se om det är fler som lägger märke till magen då...nu är ju alla så himla försynta och tror fortfarande att jag bara har blivit tjockare..hehe, men det är fler och fler som frågar faktiskt =)

Jobb idag då.

Nu ska jag tillbaka till jobbet...den överhängande tröttheten är kvar, men den verkar inte finnas så mycket jag kan göra åt tyvärr..kan inte sova mer och inte äta mer järntabletter...möjligen gå över till varje dag istället för varannan dag....suck...

Tandläkaren idag också...vill inte!!

Gick hem...

Gick för övrigt hem från jobbet då jag inte orkade koncentrera mig och har nu sovit i soffan en stund. Välbehövligt kan jag meddela!!

iPad/iPhoneapp

Jag har Android, så tyvärr funkar inte Pampers app då, men till min iPad funkar den :) så härligt att få se den verkliga storleken. Samt att man får ungefärliga vikt- och längduppgifter.



Vecka 21+0

Barnet:
Ögonlocken täcker hela ögat. Barnet är känsligt för beröring och flyttar sig om du buffar på det. Naglarna har vuxit ut och täcker fingertoppen.
Lungblåsorna utvecklas men är vattenfyllda hela tiden i magen. Vätskan pressas ut vid födseln.
Vikt 510 gram.
 
Mamma:
Hormonerna som förändras i din kropp kan göra så att tandköttet svullnar upp och att du har lättare att få karies. Kom ihåg att sköta din tandhygien ordentligt.

Bäckenuppluckring kallas även symfyseolys eller foglossning. Bäckenlederna mjukas upp hos alla kvinnor under graviditeten. Det är en normal process för att utvidga bäckenet. En del kvinnor kan få smärtsamma besvär. När bäckenlederna mjukas upp blir bäckenet mer rörligt och ostadigt. Ofta uppstår värk i korsryggen, ner i skinkorna eller från blygdbenet mot ljumskarna. Det finns hjälp att få. Prata med din barnmorska.

 

Hur känner jag?
Jag behöver ta ledig och vila. Kom knappt upp ur sängen imorse för att jag hade ont i bäckenet, detta i kombo med näsäppa, svullna ögon och en hals som gör lite ont, betyder att jag borde vara hemma och vila egentligen, men eftersom jag är så jävla envis så går ju inte det för sig :(
Annars rullar allt på, fler och fler upptäcker på jobbet att jag ska ha barn, men det inte är så många som vågar säga något rakt ut, utan det är blickar och viskningar...jag kan ju lika gärna ha blivit fet..
Har samlat på mig oerhört mycket vätska. Lägger man handen på magen så syns handavtrycket en stund efteråt, vilket gör mig oroad att det redan gör....trodde inte att jag skulle börja samla redan..samma är med händerna, vissa dagar, när jag har använt dom för mycket, då svullnar dom upp och det gör jätteont att börja fingrarna, samma med vaderna och tårna...sjukt irriterande, men det kan nog vara en del av förklaringen till min viktuppgång senaste två veckorna....ligger på +9,2 sen jag blev gravid och +6,4 sen inskrivningen...de sista två kilona kom inom 1½ vecka...shit!!!

Det sa bara ploff!

Planering med chefen

Fick papper av chefen att fylla i inför föräldraledigheten..känns jätteavlägset att fylla i sådan nu, där jag dessutom ska fylla i när jag planerar komma tillbaka...shit, shit, shit!!
Tänker vara hemma från sista februari 2013 och komma tillbaka första september 2014....känns jättekonstigt att ha en sådan tidsbestämd ledighet, även om jag visste att det skulle vara så. Men det känns ändå konstigt..

Jag får sätta mig med chefen och gå igenom papprena ordentligt...ska även skriva ut havandeskapspapprena, eftersom att jag vill att han fyller i dom så att jag kan få ett beslut från Fk, om det skulle vara så att jag måste gå hem tidigare, men det vill jag INTE helst och hoppas kunna jobba tiden ut!!

Pyret flyttar sig snabbt



Det är ca 20sek mellan första bilden (överst) och den andra bilden. Häftigt!

Checklista

Befruktningen ägde rum omkring:
1. juli 2012 [check]
Enligt RUL kan den inte gjort det, utan snarare ngn dag  senare...men hey, who cares??
 
Hjärtat börjar att slå:
26. juli 2012 [check]
 
* Vaginalt Ultraljud (v8+2)
14. augusti [check]
 Allt såg jättefint ut och hjärtat slog jättefint!!
 
Embryot rör sig (v 9+0)
19. augusti 2012 [check]
 
* Inskrivning mvc (v 9+2)
21. augusti [check]
Alla prover såg bra ut och jag fick en väldigt trevlig och duktig BM.
 
Embryoperioden är slut, nu bär du på ett foster (v 10+0)
26. augusti 2012 [check]
 
Alla inre organ är färdigbildade (v 10+0)
26. augusti 2012 [check]
 
Risken för missfall avtar ( 12+0)
9. september 2012 [check]
 
Illamåendet avtar för de flesta (v 13+0)
16. september 2012 [check]
 
Könsorganen börjar bli tydliga(inte på ultraljud) (v 14+0)
23. september 2012 [check]
 
Fostret sväljer och kissar (v 16+0)
7. oktober 2012 [check]
 
Du kan känna fostrets rörelser (v 18+0)
21. oktober 2012 [check]
Har ju känt ngt sen v14 men har avfärdat det som
gaser och tarmar som rör sig. Men i 17+5 kändes det "på riktigt".
 
* Dags för Rutinultraljud (v18+4)
Vart ju flyttad till 18+1 (datum här efter är korrigerade efter RUL)
25. oktober 2012 [check]
 
Fostret börjar få regelbundet sovmönster (v 19+6)
6. november 2012 [check]
 HALVVÄGS!!
 
* Återbesök mvc (v 20+1)
8. november 2012 [check]
HB: 119
<3-hjud: 144 slag/minut
 
Fostret börjar att höra (v 23+0)
28. november 2012 [ ]
 Det är lite olika bud kring detta..på vissa sidor och i vissa
appar står det att dom börjar höra redan från vecka 17, men
vi har vecka 24 som riktmärke =)
 
* Tid för remisskrivande om ks, hos läkarne på mvc (v 23+1)
29. november 2012 [ ]
 
* Återbesök mvc (v 24+1)
6. december 2012 [ ]
 
* Köns-UL på Barnmorskegruppen (v 24+5)
10. december 2012  [ ]
 
* 100 dagar kvar till BF (v 25+4)
16. december 2012 [ ]
 
Nio av tio barn överlever om de föds nu (v 27+0)
25. december 2012 [ ]
 
Många foster lägger sig med huvudet nedåt:
29.  januari 2013 [ ]
 
Beräknat förlossningsdatum:
26. mars 2013 vecka 39+6 [ ]
Kommer ha kejsarsnitt så jag tippar på att Pyret kommer mellan
11-19e mars. Kanske Pyret och morfar får samma födelsedag? spännande!!
 

Hjärtat slog så fint så!

Allt gick bra hos BM!!
Lillen levde rövare och visade ett finfint hjärtslag på 144 slag per minut. Nu är det dags för mig att packa undan skitdopplern så att jag slipper oroa mig mer och istället gå på min intuition!!
HB hade sjunk till 119, så nu var det dags att börja med järntabletter, inte konstigt att jag känt mig konstig :/

Ks-samtal och ivägskickande av remiss om tre veckor.
Nytt BM-besök om fyra veckor.

Vart är dom??

Hittar inte hjärtljuden bland alla andra konstiga ljud i magen och jag får för mig att känner bebisen mindre. Nu är jag så jävla uppstressad att jag önskar att jag hade ett morgonbesök hos BM imorgon och inte kl 15:30..jävla skit!!!
Man borde ju hitta hjärtljuden hur bra som helst nu =(

Onsdag..

Känner mig så fruktansvärt svullen, grotesk och ful. Vill inte visa upp mig och blir avis på folk som inte går upp ngt i vikt medans jag nu i vecka 20+0 vägrar exakt 8kg över startvikt när jag fick +et..

Är det inte konstigt att kroppen verkar gå samma väg även denna gång, även fast att jag rör på mig bättre samt äter bättre denna gång...jävla skit! !

Vecka 20+0

Barnet:
Fostret har ännu inget underhudsfett. Det sväljer fostervatten och tränar därmed matsmältningsorganen. Fostret kissar i magen.

Tänderna börjar utvecklas nere i tandköttet. Fostret har hårväxt över hela kroppen men det faller av vid födseln. Antikroppar förs över från mamman till fostret.

Vikt 420 gram.

Mamma:

Nu börjar en härlig tid. Magen syns väl, men är inte alltför stor. Illamåendet och tröttheten har ofta gått över Har du oroat dig för missfall så har troligtvis den oron minskat markant vid det här laget. Humöret brukar vara stabilare och diverse småkrämpor du kan drabbas av i slutet av graviditeten har inte börjat än. 
Din viktökning ligger troligtvis någonstans mellan fyra och sju kilo. Viktuppgång är individuell. Om du äter näringsriktigt behöver du inte oroa dig för några extra kilon. Ta kontakt med din barnmorska om du behöver kostråd.

En del kvinnor blir mer inåtvända och intresset för omvärlden minskar. Detta beror på att  barnet i magen nu upplevs alltmer som individ och dina tankar, fantasier och önskningar allt oftare rör sig kring barnet.

 

Hur känner jag?
Mår bra, trött, men fick ju förklaringen på det när jag var hos BM. Väntar på att järntabletterna ska börja verka. Känner rörelser varje dag, mycket känns som akupunktur på urinblåsan.

Halvvägs



Nu är de min tur att skriva att jag är halvvägs. Går in o vecka 21 (20+0) imorgon och den här första delen har rusat fram..

På lördag ska vi berätta för min farmor och farfar också..ska ha kalasfika här så det passar ju bra då :)

Letade igenom lådor..

Min mamma har sparat massor med barnkläder sen jag och mina systrar var små (dvs dom är allt mellan 20-30 år gamla...) Vi rensade igenom alla för ett par år sen, men nu gick jag igenom igen...detta är ett smakprov av vad som fanns är i, mestadels är det ju rosa och tjejigt, eftersom vi är tre tjejer, men lite könsneutralt fanns det.. MånDet mesta av kläderna luktar instängt och jag har tvättat lite för att se om det försvinner...men det verkar som om det kanske är förstört..om ingen har tips på hur man tar bort instängd källardoft??

 
Detta lilla gröna set tror jag att det är min mamma som har stickar...vet inte varför vi inte använde det till sonen, men nu kom det fram och jag måst tvätta upp det för att se om den instängda doften försvinner...annars vill jag inte använda det =(
 
 
Och lite dräkter..
 
Ni får ursäkta att bilderna både är på snedden och uppåner, men har tagit dom direkt från dropboxen..
 
Har kollat på alla kläder som finns ute i butikerna nu och FAN va tråkiga dom är. Vill bara sätta mig och sy massor, för då får jag färgstarka, fina kläder istället för bleka, tråkiga...
Ska till Gekås om två veckor, men kommer inte köpa så mkt bebiskläder då, kanske ingenting, utan snarare lite bebissaker, så som skötbädd osv..

Drippelidropp

Värkte som fasen i ena bröstet igår när jag skulle gå och lägga mig..masserade lite och det lättade, samtidigt kom det ut genomskinlig smetig, vätska...haha, var ju tvungen att klämma mer, och ut kom mer. Försökte på det vänstra också, men där kom inget..började i vecka 20+0 sist, igår 19+3.

Till saken hör att även om jag läckte sist, så kom ju aldrig mjölken igång...så jag vågar inte hoppas på att det ska bli bättre denna gång, även om jag kommer vara mer förberedd nu, med att redan börja pumpa i vecka 35 och framåt, för att stimulera, bra tips från BM =)
 
Tog en liggandes bild imorse...haha fasen vad rolig magen ser ut (nedersta bilden):

Blev lite kläder idag..

Två pyjamasar, strl 50/56
Två hjälmmössor
Och sonen valde en body med fjädrar på, strl 56

5e månaden

Idag gick jag in i femte månaden och har 3 dagar kvar till halvvägs (babytickern här brevid måste man räkna BF en dag efter eg BF, för att den ska stämma med hur långt gången man är...den räknar ju 40+0..fast enligt den då så är jag halvvägs på onsdag, men den ljuger :P..)
 
Tiden rusar verkligen fram (om jag jämför med sist) och antar att den tyvärr kommer snigla sig fram nu...suck!! Vill att det ska vara mars nu!
 
Igår fick sonen känna på buken, ja för det är mer i/på buken än magen jag känner buffar, och han fick sig en buff. Tror han blev rätt ställd och försod nog inte riktigt vad som hände =) Han ser i alla fall fram emot att få följa med på könsultraljudet den 10e december =)
 
Den här från Familjeliv går jag efter, den stämmer exakt med hur jag och BM räknar =)
 
RSS 2.0