Checklista

Befruktningen ägde rum omkring:
1. juli 2012 [check]
 
Hjärtat börjar att slå:
26. juli 2012 [check]
 
* Vaginalt Ultraljud
14. augusti [ ]
 
Embryot rör sig:
19. augusti 2012 [ ]
 
* Inskrivning mvc vecka 9+2
21. augusti [ ]
 
Embryoperioden är slut, nu bär du på ett foster:
26. augusti 2012 [ ]
 
Alla inre organ är färdigbildade:
26. augusti 2012 [ ]
 
Risken för missfall avtar:
9. september 2012 (vecka 12+0) [ ]
 
Illamåendet avtar för de flesta:
16. september 2012 [ ]
 
Könsorganen börjar bli tydliga(inte på ultraljud):
23. september 2012 [ ]
 
Fostret sväljer och kissar:
7. oktober 2012 [ ]
 
Ungefärlig tid för ultraljud:
14. oktober 2012 [ ]
 
Du kan känna fostrets rörelser:
21. oktober 2012 [ ]
 
Fostret börjar få regelbundet sovmönster:
4. november 2012 [ ]
 
Fostret börjar att höra:
25. november 2012 [ ]
 
Nio av tio barn överlever om de föds nu:
23. december 2012 [ ]
 
Många foster lägger sig med huvudet nedåt:
27. januari 2013 [ ]
 
Beräknat förlossningsdatum:
24. mars 2013 vecka 40+0 [ ]
 

Vecka 6+0

Barnet:
Embryot kan nu röra sig lite. Det växer fort. Ögonen kan urskiljas som fördjupningar. Händer och fötter ser ut som små paddlar. Handled skapas och framtarmen utvecklas till magsäck. Hjärnan börjar dela sig i två hjärnhalvor. Embryot har en svans.

Hjärtat slår och höger och vänster kammare bildas. Blodet strömmar fritt mellan hjärtats fyra rum.
Längd huvud till stjärt 13 mm.

 

 

 

 

 

 


Mamma:

Brösten börjar bli större. Bröstvävnaden kan kännas knölig eftersom bröstkörtlarna är svullna. Förstorade kärl kan ses som nätverk genom huden. Din matsmältning fungerar långsammare nu vilket kan göra att du får gaser, obehaglig mättnadskänsla eller är känslig för beröring av magen. Den känns ofta spänd långt efter du ätit färdigt. Många gravida börjar även känna yrsel när de står upp en längre tid. Börjar tröttheten påverka ditt liv? Försök varva ned och sov så mycket du kan.

 

 

 

 

 

Hur känner jag?
Förstoppning, gör nummer två var tredje till var fjärde dag. Gaser till förbannelse och ja, allt det som står om gaser och mättnadskänsla stämmer rätt väl med hur det är just nu. Tröttheten är inte så farlig som den var förra graviditeten, men jag har riktigt svårt att somna om kvällarna och är lite nojig att jag inte kommer somna ikväll när jag ska upp kl 05 imorgon för att åka till jobbet, vi får se hur det blir.

Brösten ömmar lite fortfarande, mest i det vänstra, men inte alls lika mycket som i början. Var lite illamående igår, men det berodde nog mest på att jag la mig sent och vaknade tidigt, samt huvudvärk, men det åskade som tusan, så det kan ha hängt på det också. Känns som om brösten blivit liiiite "fylligare", har ganska små bröst i vanliga fall, men nu känns det som om brösten fyller ut BH-kupan mer..

Vecka 5+3

Gravid vecka 6

Barnet

När embryot är så här litet mäter man oftast längden mellan huvud och stjärt då benen är svåra att mäta. Nu är bildandet av organ i full gång. Lever, lungor, bukspottkörtel och sköldkörteln står på tur att bli till. Hjärtat slår med en kammare. I ansiktet är munöppningen skapad och underkäken börjar ta form. Tarmsystemet bildas med framtarm, mittarm och baktarm. Navelsträngen utvecklas. Små knoppar till armar och ben börjar utformas.

Längd huvud till stjärt 7 mm.

Mamma

Har du precis börjat misstänka att du är gravid är det dags att göra ett graviditetstest. De finns att köpa på apoteket. Testerna är mycket säkra. Kontakta sedan barnmorskemottagningen. Du kan också göra graviditetstest kostnadsfritt på barnmorskemottagningen.

Många gravida kvinnor känner avhalsbränna, förstoppning eller trötthet. Hormonella förändringar gör att du får mer genomblödning i kroppen vilket kan leda till att slidan kan få en rödlila färg. Din livmoder börjar växa.

Risken för missfall är större under de första tolv veckorna. Du kan inte själv påverka missfallsrisken så koncentrera dig istället på att leva sunt, äta bra, röra på dig och sov när du är trött.

Blandat

Fortfarande inga direkta symtom. Det jag känner annorlunda är:
- Är hungrig max en timma efter att jag har ätit.
- Magen för oväsen oavsett om jag är hungrig eller inte. Tarmarna knorrar sig helt enkelt.
- Trött, fast hanterbart, behöver inte sova middag eller så, men får se hur det går när jag ska tillbaka till jobbet på måndag.
- Törstig, fast inte lika mycket nu (v5+3) som när jag fick positivt (v3+5)
- Andfådd för minsta lilla..
 
 
Jag tycker tiden går löjligt långsamt, men det kanske blir ändrig på det när jag väl börjar jobba igen, jag menar, det var ju inte längesen jag spelade julmusik på jobbet...och det är ju ändå 7 månader sedan :P Och igår var det ju bara 5 månader kvar till jul...aldrig har jag tlängtat så mycket till kallaste vintern, stor mage och gosiga sparkar :D 
 
Imorgon ska jag på försöka besöket hos BM. Ska bli intressant, tror visserligen att det bara är hälsosamtal, vilket jag tycker de lika gärna kan ta via telefon, för sist var det ganska löjligt. Jag räknar istället ner dagarna till den 14 augusti, då jag ska få se pyret, håller verkligen tummarna för att allt ser bra ut. Även om det inte är en garanti för att allt går bra ändå...
 
Jag är så mycket mer nervös den här gången, vilket gör att jag har lättare att hamna i paniktillstånd, fruktansvärt är det då jag nu mer inte får ta min medicin om jag skulle få en panikångestattack...jobbigt så in i bänken!!
 
Ska skriva ner allt jag ska ta upp med BM, känner jag mig rätt så kommer jag nämligen glömt av hälften. Men prio ett är Vikten!!!

Flicka eller pojke?

Har du en pojke eller en flicka i magen? Det finns ju lite olika symptom som man säger beror på om man bär en flicka eller pojka i magen...här nedan följer dessa symptom:

Läs igenom symptomen, har du flest P blir det en pojke eller flest F en flicka. 

Pigmentrand: 
P - Lång markerad 
F - Ingen eller svag (1:grav)

Magens form: 
P - Toppig, utstående, syns inte bakifrån 
F - Utbredd, syns bakifrån (1:grav)

Hjärtfrekvens: 
P - Under 140 
F - Över 140 (1:grav)

Blödande tandkött: 
P - Lite (1:grav, hade inget alls)
F - Mycket

Halsbränna: 
P - Lite (1:grav, hade ingen)
F - Mycket

Hårväxt på benen: 
P - Snabb 
F - Normal (1:grav)

Naveln putar ut: 
P - Senare (1:grav, den försvann snarare än putade ut)
F - Tidigt

Mamma sugen på: 
P - Fett, choklad, lakrits (1:grav)
F - Frukt, surt, sött

Illamående: 
P - Lite 
F - Mycket (1:grav)

Mammas vårtgård: 
P - Suddig (1:grav)
F - Avgränsad

Ringtest över magen: 
P - Pendlar 
F - Snurrar (1:grav)

Babyn ligger i magen: 
P - Högt 
F - Lågt (1:grav)

Babyn sparkar: 
P - Mycket (1:grav)
F - Lite

Babyn hickar: 
P - Lite 
F - Mycket (1:grav)

Mammas skönhet: 
P - Bibehållen (1:grav, fast jag såg ut som en valross, men folk sa att jag "glänste")
F - Gått över till babyn

Urinvägsinfektion: 
P - Ingen (1:grav)
F - Ofta

Viktuppgång: 
P - Liten 
F - Mycket (1:grav)
 
P = 8
F = 9
Så enligt myten så skulle jag väntat en flicka förra gången, men ut kom faktiskt en pojke...ska göra testet lite längre fram i denna graviditet, för att jämföra. Vi kommer ta reda på könet under RUL, har nämligen hört att dom är mer villiga att berätta det nu än när sonen kom =) Annars får vi väl betala..det var en överraskning med sonen, då jag verkligen trodde att det skulle bli en flicka, så det tog ett tag för mig att ställa in mig, jobbig känsla!!

Jag är besatt av barnvagnar..

Med första ungen så hann jag avverka 6 kanske 7 stycken innan barnet inte ville åka mer vagn (ca 2,5 år) och nu försöker jag hitta den optimala. Inte för små hjul och det måste var lufthjul på alla hjulen..har en Urban Jungle, men eftersom man måste vända barnet framåt så fort han/hon vill sitta, så är inte den ngt alternativ förrän barnet är större.
 
Den här har jag hittat, en Trille Viper 4s, men vi har givetvis inte vart i butik och kollat än (finns även att beställa på internet), ska vänta till efter RUL (slutet på oktober, början på november) på att kolla på något alls.
 

Fick ju börja fota då..

Kollade igenom mina kort från förra graviditeten, där började jag ta kort redan från när plusset kom...och eftersom att jag vill kunna jämföra så började jag igår. V4+6
 
Första graviditet (även 12-14kg tyngre):
 
Denna graviditet:
 
Är ju helt klart mindre den här graviditeten...men bristningarna är fler. De jag har på sidan kom redan när jag var i tonåren, men blev värre när barnet kom ut förra gången, helt sjukt..
Men men, det är kul att jämföra lite i alla fall =)

Vart är symtomen??

Är bara gasig och lite svullen....börjar bli jätteorolig att det inte kommer fortsätta som det ska. Kontaktade min gyn igår och hoppas på att få bli inbokad på ett vul inom kort..vill se att det är ngt där inne!!

 

Även om jag vet att det inte minskar risken för missfall, att ha sett hjärtat tidigt, så kan jag iaf lugna ner mig lite och inse att jag nog faktiskt bär på ett barn...HOPPAS att dom har en tid åt mig ganska snart...eller det är ju bra att vänta till den 26e juli tidigast, då hjärtat skall börja slå enligt uträkningarna i tidigare inlägg..

 

NERVÖS!!! Vill att tiden ska gå snabbare så att jag kan få börja känna sparkar osv, vill ha höst och vinter för en gångs skull!! GE MIG!!

Rolig graviditetsuträknare

 Hittade den här graviditetsuträknaren på Babyvärlden:
 
Befruktningen ägde rum omkring:
1. juli 2012 [check]
 
Hjärtat börjar att slå:
26. juli 2012 [ ]
 
Embryot rör sig:
19. augusti 2012 [ ]
 
Embryoperioden är slut, nu bär du på ett foster:
26. augusti 2012 [ ]
 
Alla inre organ är färdigbildade:
26. augusti 2012 [ ]
 
Risken för missfall avtar:
9. september 2012 (vecka 12+0) [ ]
 
Illamåendet avtar för de flesta:
16. september 2012 [ ]
 
Könsorganen börjar bli tydliga(inte på ultraljud):
23. september 2012 [ ]
 
Fostret sväljer och kissar:
7. oktober 2012 [ ]
 
Ungefärlig tid för ultraljud:
14. oktober 2012 [ ]
 
Du kan känna fostrets rörelser:
21. oktober 2012 [ ]
 
Fostret börjar få regelbundet sovmönster:
4. november 2012 [ ]
 
Fostret börjar att höra:
25. november 2012 [ ]
 
Nio av tio barn överlever om de föds nu:
23. december 2012 [ ]
 
Många foster lägger sig med huvudet nedåt:
27. januari 2013 [ ]
 
Beräknat förlossningsdatum:
24. mars 2013 [ ]
(23e på ett par ställen, men även 24e-26e, får se vad RUL visar)
 

Vecka 4+1 idag.

Trött, svullen och gasig. Det är symtomen just nu. Eftersom jag mådde så fruktansvärt illa, med många kräkningar per dag i förra graviditeen, så är jag jätteglad om jag slipper det så länge som möjligt, även om illamånde är ett bra tecken, så är jag som sagt glad om jag slipper så länge som möjligt.
 
Vi har pratat lite om KUB här hemma...men på den punkten så verkar det som om maken min inte riktigt orkar engagera sig...han är glad över att vi väntar ett barn till, men han har nog väldigt svårt att ta det till sig...sist så fattade han först efter rutinultraljudet...och att vänta så länge för hans del kan jag förstå är rätt jobbigt. Jag tror att jag ska boka in oss på ettt tidigt ultraljud så att maken får se hjärtat osv, det kanske blir mer verklighet för honom då?
 
Nä dags att ta tag i semesteraktiviteterna!!
 
 

JAG ÄR GRAVID!!

Det är helt obeskrivligt!!! Är dundernervös över allt!!
Missfall, vikten, maten osv osv...
 
Vill att min make ska komma hem så att jag får berätta!!
 
Enligt Familjeliv så är jag i vecka 3+4 om jag har 29 dagars cykel med 12 dagars lutfas...
men testet säger ju att ägglossning ägde rum för 1-2 veckor sen...2 veckor sen exakt är mer troligt...och kör jag då en annan uträkning på FL med 28 dagars cykel och 14 dagars lutfas, så är jag idag i vecka 4+0..jaja det återstår att se, tror att BM räknar med 28 och 14 dagar, så det är väl det sistnämna jag får gå på..
 
Vet att jag med första barnet hade 32 dagars cykel med skrev ändå in på FL att jag hade 28 och 14 dagar...det stämde senare även med RUL.
 
Apropå UL, vi skulle vilja göra KUB, för att kolla kromosomavvikelser, men här kostar det nästan 2000:- för att göra sådant, medans i vissa landsting är det gratis för alla, undrar varför det är så??
 
Nä nu ska jag försöka njuta!!

Tror att jag har +at..

Det är fortfarande två dagar kvar tills min men är beräknad...kameran har lite problem med fokuseringen..
Här kommer en bild som är lite manipulerad:
 
Innan i alla andra 15-16 omgångar, så har jag inte ens fått en tillstymmelse till skugga...så jag är väldigt nervös nu..min make är dessutom inte hemma, så jag har ingen att dela detta med just nu.....NERVÖS!!!
Och som alltid, så kommer alla obehagliga tankar....kommer jag få missfall?? kommer barnet vara friskt osv?? Det var ju ett par år sen jag var gravid sist, så jag är riktigt nervös....och kommer jag må lika illa som sist?? paniken inför det!!!
När ska man berätta på jobbet? Ska jag vänta, eller dela med mig av nyheten när jag kommer tillbaka efter semestern, är då i vecka 6..Nä det är alldeles för tidigt, fast det är bra om NGN vet, för mår jag dåligt eller det händer ngt, då är det bra om ngn vet helt enkelt...
Jag vill vänta till tidigast vecka 12+0, alltså vecka 13, det blir kring den 12e september...det är två månader kvar..men bättre att vänta..
 
 
Det är så mkt som rör sig i mitt huvud nu...shit pommes!!
15-16 försök utan lyckas...de senaste tre har varit med Pergotime, jag som hade gett upp hoppet!!!
KÄRLEK!!!!! Hoppas nu att jag verkligen är gravid också!!
 
(startvikt denna grav, OM jag nu är gravid: 71.6kg. (förra grav: 84.4kg))
 

Ingen graviditet än.

Det var längesen jag skrev nu...men inte är jag gravid för det.
VI har sex varannan dag från dag 8-9 i cykeln till en, två dagar efter att ägglossningstestet slutat visa positivt.
 
Varannandagsex är fan det mest krävande jag har gjort i hela mitt liv. Nu kring äl så hade vi tänkt ha sex varje dag, dv, mån-tors, men det sket sig igår då min make drabbades av akut prestationsångest och inte fick till det alls...vi hade sex, till en början, men sen drog den sig tillbaka och det blev aldrig det jag var ute efter, utlösning. Jag blev så enormt besviken och råkade visa detta allt för mycket och jag tror att min make tog väldigt illa vid sig...vi får väl se om vi får till det idag istället...idag visade nämligen inte äl-testet positivt längre...så jag gissar på att det är "för sent" ändå..
 
Jag har tappat allt hopp om att bli gravid igen. Jag tror inte att det går och kastar snart in handduken. Vill skrika åt hela världen att detta suger, men håller det inom mig istället och mår dåligt och blir grinig mot andra. Inte bra alls, eftersom folk tar avstånd då...
 
Jag tycker en sak är lite konstig. Min makes spermier kollades aldrig upp när vi var på gyn. Jag har ätit tre kurer pergotime och har två till att äta, om det inte tar sig. Efter det ska vi kolla spermierna....men det borde faktiskt ha kollats först???????
 
Nä nu ska jag sluta grubbla och dra mig till jobbet innan regnet börjar ösa ner!!
RSS 2.0